De nieuwe thriller van bibliotheekmedewerker Miriam

Gepubliceerd op: 21 oktober 2022 10:48

Onze collega Miriam heeft niet alleen een passie voor boeken. Ze schrijft ze ook zelf!

Onze collega Miriam heeft niet alleen een passie voor boeken. Ze schrijft ze ook zelf. Onlangs verscheen van haar hand het eerste deel van wat uit zal gaan groeien tot een serie thrillers rond bibliothecaresse Ilona Wachters.

De veelbelovende titel van het boek luidt 'Het lijk in de bibliotheek', waarin Ilona in de bibliotheek van het fictieve dorp Sonsveld het stoffelijk overschot van een man aantreft. Zij gaat op onderzoek uit en achterhaalt uiteindelijk de waarheid. Ilona doet enigszins aan als een jongere versie van Miss Marple, de onsterfelijke creatie van Agatha Christie. Miriam is liefhebber van haar boeken, maar aan het scheppen van een gemakzuchtige kopie heeft zij een broertje dood. Een niet al te ruig bekend staand dorp en een doortastende, nieuwsgierig aangelegde hoofdpersoon met zekere speurderskwaliteiten komen aardig overeen, maar voor de rest gaat elke vergelijking mank.

Evengoed valt het boek wel te scharen onder de noemer ‘cosy crime’, een typisch Brits genre waarmee spannende boeken worden aangeduid die ver weg blijven van al te extreme beschrijvingen van geweld. Hetgeen zeker niet wegneemt dat Miriams boek dankzij een intrigerend plot spannend genoeg is. Uiteraard zullen er overeenkomsten met Miriam zelf en Voorschoten zijn te benoemen – zoals het feit dat Miriam ook twee katten heeft - maar het verhaal is geheel aan haar fantasie ontsproten, dus elke overeenkomst met de realiteit berust geheel en al op toeval. Liefhebbers van televisieseries als Murder she wrote, waarin detectiveschrijfster Jessica Fletcher meer tijd lijkt door te brengen met het oplossen van moorden dan ze zelf te beschrijven, zullen Miriams boek enorm weten te waarderen.

Met Het lijk in de bibliotheek geeft Miriam een succesvol vervolg aan haar schrijfcarrière, die een leven lang veelbelovend in haar sluimerde en zo’n acht jaar geleden tot volle wasdom kwam, toen ze er serieus werk van ging maken. In 2020 debuteerde zij met het korte verhaal David en Sara in de bundel Zwarte sneeuw, die ook in onze bibliotheek te leen is. Deelname aan een verhalenwedstrijd van Godijn Publishing leverde haar niet alleen de winst, maar ook een auteurscontract op. Na deze blijk van vertrouwen kunnen Miriams literaire aspiraties niet meer stuk. De liefhebbers van spannende verhalen zijn de grote winnaars, zo valt op te maken uit de lovende kwalificaties die op www.bol.com zijn te lezen. ‘De maaltijd kwam veel later op tafel dan gebruikelijk. Vlot geschreven. Zeer beklemmend. Ademloos uitgelezen.’ Grote woorden, die zonder meer een belofte voor de toekomst inhouden.

De reeks rond Ilona Wachters verschijnt als e-book en zal – naar het zich nu laat aanzien – tenminste drie delen gaan tellen. Miriam – die publiceert onder de naam Miriam Lucia (haar tweede naam) – is volop bezig met het schrijven van deel twee. En ze gaat er van uit dat ze genoeg inspiratie zal hebben voor nog meer verhalen. “Het kunnen er drie worden, maar misschien ook wel twintig”, mijmert Miriam, die zichtbaar fantaseert over een volle boekenplank met Ilona Wachter thrillers op een rij. Ook van haar hand is de novelle De Ketting, eveneens verkrijgbaar als e-book. En dan heeft ze ook nog een vuistdikke thriller van zo’n 85.000 woorden geschreven, die wacht op publicatie. Het moge duidelijk zijn: van auteur Miriam Lucia gaan we nog heel veel horen!

 • Miriam Lucia Het lijk in de bibliotheek

  Ilona Wachters komt net thuis van een bezoek aan eetcafé 't Pleintje', waarvan haar vriend Ramon eigenaar is. Vanwege een alarmmelding moet ze terug naar de bibliotheek in het plaatsje Sonsveld, waar zij werkt als bibliothecaris. In het pand vindt zij het lichaam van een gewaardeerde arts. Ilona, fan van thrillers en series als Murder she wrote, gaat...

  E-book

 • Miriam Lucia, Luc Vos, Annemarie Ros, Jacob Dens Zwarte sneeuw

  4 thrillers in 1 David & Sara | Miriam Lucia Christa komt op een koude winteravond het van huis weggelopen jongetje David tegen. Ze zet alles op alles om hem en ook zijn zusje Sara te redden uit een erbarmelijke thuissituatie. Doet zij dit voor de kinderen, of ook om haar persoonlijke verlies een plaats te geven? Ze krijgt hulp van haar beste vriendin...

  E-book

 • Zwarte sneeuw

  Vier spannende verhalen.

  Gedrukt boek