In gesprek met... Taalmaatjes Helma & Martha

Gepubliceerd op: 22 september 2022 10:21

“Niet alleen nuttig, maar ook een verrijking voor jezelf!”

De van oorsprong Colombiaanse Martha Toro laat er geen misverstand over bestaan. Zij voelt zich bij het leren van de Nederlandse taal enorm gesteund door haar taalmaatje Helma van Marrewijk. 

Martha volgt drie keer per week Nederlandse les. Zij ervaart het persoonlijke contact met Helma, die haar elke week een uur begeleidt, absoluut als een meerwaarde naast het klassikale onderwijs. Want wat is er mooier dan wat je in de klas hebt geleerd samen te kunnen oefenen? “Het Nederlands is best een moeilijke taal”, vertelt Martha, die nu drie jaar in Nederland woont en sinds een jaar in Voorschoten. Desondanks weet zij zich beter in het Nederlands uit te drukken dan dat velen van ons in het Spaans zouden kunnen. En dat is in niet geringe mate te danken aan het wekelijkse contact dat Martha nu al bijna een jaar met Helma onderhoudt. 

Martha heeft het duidelijk getroffen met haar taalmaatje. Helma weet als geen ander hoe het is om iemand de grondbeginselen van de Nederlandse taal bij te brengen. “Ik ben vier jaar geleden als taalmaatje begonnen”, vertelt Helma. “Ik kom uit het basisonderwijs en ik vind het fijn om iemand iets te leren.”

Doelgroep
Na jarenlang veel kinderen te hebben leren lezen, leek het haar leuk om op een wat andere manier met taalonderwijs bezig te zijn. “Ik had eigenlijk behoefte aan een andere doelgroep”, legt Helma uit. En zo werd zij vier jaar geleden taalmaatje. Na twee Syrische dames is Martha de derde taalvrager aan wie zij gekoppeld is.

Nederlands leren is een kwestie van heel veel lezen, zo ervaart Martha. Nieuwe woorden leren - soms met het woordenboek in de aanslag - en daar zinnen mee zien te formuleren. Het is een kwestie van voortdurend herhalen en zodoende de woordenschat vergroten. Helma: “Lezen, luisteren, schrijven en spreken. Daar gaat het om bij taal.”

Zelfredzaam
Vluchtelingen zien veel op zich afkomen als ze in Nederland verblijven. Helma meent dat het goed is als mensen zoveel mogelijk zelfredzaam zijn en dat een zekere mate van kennis van de Nederlandse taal hen helpt om veel dingen zelf te kunnen regelen. “Dat is mijn grootste motivatie”, stelt Helma. “Dat mensen in staat zijn hun dagelijkse sociale activiteiten te kunnen doen. Zoals afspreken met vrienden, boodschappen doen of naar de dokter gaan.” 

Dat mensen als Martha, die zich alle mogelijke moeite getroosten om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, gebaat zijn bij een taalmaatje, moge duidelijk zijn. Maar ook voor de mensen die zich  als taalmaatje inzetten, kent dit vrijwilligerswerk een duidelijke meerwaarde, zo betoogt Helma. “Ik doe het heel graag. Ik vind het heel leuk om te doen. Want het is leuk om met andere culturen in contact te komen. Het is een verrijking voor jezelf. En ik gun het de vluchtelingen. Zij hebben het hard nodig.”

Nieuwe taalmaatjes zijn dus bijzonder welkom. Iedereen die enige affiniteit heeft met de Nederlandse taal en met mensen die de taal willen leren, kan zich aanmelden. De enige eisen: enthousiasme en motivatie! Martha kan dat vol overtuiging onderschrijven. “Vooral doen!”, roept zij enthousiast, met de duim omhoog.

Word ook Taalmaatje!
Wil jij iemand helpen met het verbeteren van zijn of haar Nederlands, bijvoorbeeld omdat deze persoon laaggeletterd of anderstalig is? Meld je dan aan als Taalmaatje.

Meer informatie en aanmelden