Taalhuis Bibliotheek op zoek naar vrijwilligers

Gepubliceerd op: 19 september 2022 10:46

Wij zijn hard op zoek naar vrijwilligers voor dit leuke en dankbare werk

Het Taalhuis in Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar is gestart in september 2016. Met succes! Het begon als een pilot, maar bij de start was al snel duidelijk dat er veel vraag is naar hulp bij de Nederlandse taal. Inmiddels zijn er al heel veel taalvragers in Voorschoten en Wassenaar gekoppeld (geweest) aan een taalvrijwilliger. Momenteel zijn er zelfs meer taalvragers dan vrijwilligers, waardoor de bibliotheek hard op zoek is naar vrijwilligers voor dit leuke en dankbare werk.

Afhankelijk van de wensen kunnen vrijwilligers ingezet worden:
       -     als taalmaatje in 1-op-1 begeleiding (1 á anderhalf uur per week) 
       -     als begeleider van een groep(je)   ( 1 á anderhalf uur per week)
       -     als intaker bij het Taalspreekuur (1 x per 2, 3 weken gedurende 2 uur)
       -     als begeleider van het Taalcafé (2 uur per week)

Hoe werkt het?

Taalmaatjes en taalvrager(s) worden aan elkaar gekoppeld en spreken af op het moment dat het hen uitkomt. Ze ontmoeten elkaar wekelijks en werken normaal gesproken 1 jaar samen. In de begeleiding ligt de nadruk vooral op het spreken, alhoewel er ook taalvragers zijn die juist graag hulp willen bij het lezen, of bij het huiswerk van de inburgeringslessen. Ook is er recent een leesgroep gestart in beide bibliotheekvestigingen.

Als taalvrijwilliger word je goed begeleid. Je krijgt een basistraining (4 bijeenkomsten van 2 uur) en in de Bibliotheek kun je gebruikmaken van de lesmaterialen beschikbaar zijn voor de taalbegeleiding. Bij specifieke vragen, kun je altijd terecht bij de projectleider.

Heb je belangstelling om taalvrijwilliger te worden of wil je wat meer informatie? Meld je aan via het e-mailadres taal@obvw.nl.
Je wordt dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. De bibliotheek kijkt uit naar je reactie!