Exposities Voorschoten

Om de zes weken vindt u een nieuwe expositie in Bibliotheek Voorschoten. Deze exposities zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren van Bibliotheek Voorschoten, Wijngaardenlaan 4.

Expositie Quilts door Ine de Waal in Bibliotheek Voorschoten

Eind jaren 60 heb ik met veel plezier de 4 jarige opleiding Akte NS (Nijverheidsakte Stofversieren) gevolgd. Daarna heb ik op verschillende vormen van onderwijs (LHNO - Middelbaar Onderwijs – Basisschool) lesgegeven. Al ruim 40 jaar geef ik privé les aan huis. De eerste jaren allerlei handwerktechnieken en vanaf het midden van de jaren 80 alleen nog Quilt lessen. Met mijn eigen vakkennis en veel literatuur heb ik mij de techniek eigen gemaakt. 

Ik ontwerp mijn eigen patronen, zoals ook de eeuwenoude patronen ooit door iemand bedacht zijn. Mijn werk is dus eigentijds en origineel. De techniek die ik handteer is wel de oude techniek, omdat ik natuurlijk een handwerkmens ben.
Ik teken, zet in elkaar en pit het werk door, met de hand. Deze techniek is dus zuiver, zonder gebruik van computer of naaimachine. Het duurt langer, maar het resultaat is een persoonlijk en uniek werkstuk. 

Een quilt is een textiele lap, die bestaat uit drie lagen:

  • Een bovenkant, opgebouwd uit lapjes (soms ook één lap)
  • Vulling van katoen of wollenvlies 
  • Een achterkant stof. 

Dit geheel wordt doorgepit (kleine rijgsteekjes). 

Voor mijn werk gebruik ik katoenen en zijden stoffen, een katoenenvulling en katoenen pitgaren voor handgebruik. Het doorpitten doe ik altijd in een ring. 

Mijn quilts zijn voor mij geslaagd, als ik er na vele uren werk ook nog vele uren van kan genieten; een quilt verveelt nooit. 

Ine de Waal

Expositie Houtdraaiwerk door Hans de Waal

Mijn naam is: Hans de Waal

Ik ben geboren in 1947

Sinds 2012 ben ik bezig met houtdraaien. Na mijn pensionering, wilde ik iets met hout gaan doen en houtdraaien leek me al langer een leuke hobby. Ik heb een kleine houtdraaibank aangeschaft, een slijpmachine en enkele beitels. Met een aantal lessen bij de ervaren houtdraaier Adrie Bezemer, ben ik aan de slag gegaan.

Het draaien van houten bakjes met dekseltjes blijft fascinerend. In de afgelopen jaren heb ik meer over hout en houtsoorten geleerd. Ik heb ondertussen ook een hele verzameling hout. Het is leuk om nieuwe vormen te zoeken en te realiseren. Zoals sieraden en kralen.

Soms sta ik op een demonstratie of verkoopbeurs. Maar het leukste blijft om zelf in mijn werkplaats bezig te zijn. Het vraagt concentratie en creativiteit. Nu na drie jaar is het aantal beitels iets gegroeid en is de kleine draaibank vervangen door een grote draaibank.

Exposeren in Bibliotheek Voorschoten

Wilt u zelf exposeren in Bibliotheek Voorschoten neem dan contact met ons op.