Expositie Wassenaar

Petra van Brecht - Illustrator & beeldend kunstenaar

Geboren in 1978 in Wassenaar. Woont en werkt in Voorhout. Studeert aan de KHL /// Kunstacademie Haarlem Leiden. Maakt illustraties en beeldende kunst, vrij werk en in opdracht.

Hoe kan iets kleins heel groots zijn? Dat is een vraag die altijd een rol speelt in mijn werk. De inspiratie voor wat ik maak vind ik in natuurlijke materialen en vormen. In specifieke dingen als uitgebloeide zaaddozen, dorre takken, peultjes, onopvallende vogeltjes, en in de fragiliteit en veerkrachtigheid van de natuur.

Ik ben begonnen als illustrator, als autodidact. Cursussen en opleidingen hebben me steeds meer geleerd over mijn mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat ik me niet hoef te beperken tot het platte vlak, maar letterlijk meer ruimte kan innemen met andere vormen van beeldende kunst. Dat is ook mijn doel met de studie die ik volg aan de kunstacademie: nog meer uit mezelf en mijn kunst leren halen.

In de vitrines een tentoonstelling van Verkade- en Drosteblikjes

In de vitrines in de Verkade Clark zaal van de Bibliotheek is alweer de tiende tentoonstelling ingericht. De vitrinecommissie – bestaande uit vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Oud Wassenaer, de Stichting Historisch Centrum Wassenaar en de Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar – heeft Carl Doeke Eisma bereid gevonden een deel van zijn verzameling blikjes ten toon te stellen.

Er zijn zowel de bekende blikjes van Verkade als van Droste in de vitrines te zien en dat geldt ook voor de blikjes die behoren bij de verschillende leesplankjes.

De Droste blikjes zijn het meest bekend.  Zelfs is daarop een Nederlandse uitdrukking gebaseerd, het zogenaamde droste effect. Het droste effect is een visueel effect, waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat. Voor de verkleinde afbeelding geldt weer hetzelfde, enzovoort.
In theorie kan dit oneindig doorgaan. Dit beeldrepeterend effect is vernoemd naar het Droste cacaoblik, waarop een verpleegster - zie bijgaande foto -  is afgebeeld die een dienblad draagt met daarop een zelfde cacaoblik, waarop de verpleegster staat met het dienblad met daarop het cacaoblik, met daarop afgebeeld de verpleegster…

Verder valt over de Droste blikjes te vertellen dat op één blikje geen verpleegster staat maar een boer en een boerin.  Dit waren blikjes voor Amerika. In de VS is het gebruikelijk dat alleen op “farmaceutische” blikjes een verpleegster staat. Aangezien cacao niet medisch is mocht er geen verpleegster op het blikje staan. Tevens staat er een Droste blikje met een dubbele deksel, dat bedoeld was voor Nederlands Indië.

Naast de bekende Verkade blikjes staan er ook drie leesplankjes met bijbehorende blikjes voor de letters. Het meest linkse leesplankje –het oudste plankje - is  het zogenaamde  leesplankje met het gat.   Daarvoor staat een zeer oud bijbehorend
blikje.  Het tweede leesplankje met bijbehorende blikje is het leesplankje voor de katholieke scholen en het derde plankje  – het bekende Aap Noot Mies plankje – is gebaseerd op dat leesplankje met het gat. Zo zie je dat eenvoudige blikjes toch ook een heel verhaal kunnen vertellen.

Ik zou zeggen, schroom niet om naar de Verkade Clark zaal te gaan. Deze ligt links achterin de bibliotheek.

 ( Tekst: Peter Kortekaas, Voorzitter vitrinecommissie.)

Exposeren in Bibliotheek Wassenaar

Wilt u zelf exposeren in Bibliotheek Wassenaar neem dan contact met ons op.