Foto van de Week

Joop Krassenburg vertelt over foto's die hij in onze omgeving heeft gemaakt

Vliegenzwammen bij Raadhuis de Paauw.

In het najaar ben ik regelmatig op pad om herfstbeelden/paddenstoelen te fotograferen.

In Wassenaar zijn daarvoor de landgoederen uitstekende plaatsen. Paddenstoelen vind ik erg leuk; óók een uitdaging om ze in “kikker”perspectief op de foto te krijgen.

Overigens blijkt het zo te zijn dat als je het ene jaar ergens bepaalde paddenstoelen aantreft, je op diezelfde plek het jaar erna niet dezelfde soort hoeft te vinden. 

EXIF: 1/80 sec F/  ISO 1000 brandpuntsafstand 53mm  

 

Het Plein in Wassenaar.

In december, aan het einde van de middag, als de lantaarns al aan zijn en de lucht al donkerder wordt, is het een bijzondere plek met veel sfeer. Het beschikbare licht speelt daarbij een belangrijke rol. Dan is het moeilijk om je camera niet in stelling te brengen.

EXIF: 1/125 sec F/13 ISO 200 brandpuntsafstand 37 mm

Voorschoten, Van Kempen en Begeer, de voormalige Zilverfabriek.

Een gebouw in Voorschoten-noord met een rijke historie, dat ook nog fotogeniek is. De vormen en lijnen ervan nodigen uit tot het fotograferen ervan. De bomen er omheen geven veel compositiemogelijkheden, al staan ze soms ook een beetje in de weg. Het licht op deze vroege januari-ochtend was mooi en de blauwe lucht gaf iets extra’s.

EXIF: 1/200 sec F/10  ISO 100 brandpuntsafstand 30mm  

Bij station Voorschoten.

Een jaarlijks terugkerend beeld op de velden van de boerderij naast het station. De schapen die met hun lammetjes naar buiten mogen. Dat blijft altijd een vertederend beeld en een dankbaar onderwerp.

EXIF: 1/400 sec F/9 ISO 200 brandpuntsafstand 140 mm

Lentevreugd, Wassenaar.

In het voorjaar was ik op Lentevreugd om te fotograferen. Naast Konikspaarden trof ik nogal wat Schotse Hooglanders met kalveren, die over het terrein trokken. De kudde zocht o.a. het water op om er wat afkoeling te zoeken. De kalveren waren alles behalve bang en erg nieuwsgierig en kwamen tot vlakbij om mij eens nader te bekijken. Wat niet erg prettig was, omdat de ouders meekwamen en achter mij langs gingen. Het beeld op de foto vond ik goed passen bij de naam van het gebied.

EXIF: 1/320 sec F/6.3 ISO 100 brandpuntsafstand 267 mm

Bij kasteel Duivenvoorde.
Een zweefvlieg op een bloeiende distel. Het heldere lichtpaars met de tinten groen in de wazige achtergrond was voor mij de reden om deze foto te maken. Het park rond het kasteel is in alle jaargetijden een prachtige en meestal rustige plek om te vertoeven. Het kasteel zelf is ook zeer de moeite waard om eens te bezoeken.

EXIF: 1/100 sec F/6.3 ISO 100 brandpuntsafstand 55 mm

Eerdere foto's

Op de Wetering in Wassenaar trof ik deze Fuut met 2 jongen op haar of zijn rug. Even later kwam ook de andere ouder erbij. Ik hou erg van dit soort taferelen die op zo’n moment een detail uit de grootse natuur vormen.

Deze foto is er een van een hele serie, waarin de andere ouder o.a. de kleintjes een vis wilde voeren. Uit die serie komen binnenkort nog meer foto’s hier terecht.
EXIF: 1/400 sec F/5.6 ISO 320 brandpuntsafstand 283 mm

Herfstsfeer op de Hogeboomse Weg in Wassenaar.

Deze foto maakte ik omdat het weiland in de verte mooi verdwijnt in de mistbank, waarbij het groepje koeien net in de eerste mistflarden staat. De zon doet het  groen mooi uitkomen.
EXIF: 1/160 sec F/7.1 ISO 100 brandpuntsafstand 34 mm

 

Voorschotens wijdse landschap vanaf de Horst en Voordelaan.
Wat mij aantrekt is de afwisseling: het watertje, de velden en in de verte de bomen van De Horsten; daarbij de verschillende tinten groen met het blauw van de lucht gereflecteerd in het water.


EXIF: 1/400 sec F/7.1 ISO 100 brandpuntsafstand 70 mm

 

Het Plein in Wassenaar, met de Dorpskerk en de karakteristieke pomp. Ook de Dorpskerk, met zijn eeuwenlange geschiedenis is zeker een bezoek waard. De koorruïne vormt daarbij een historisch hoogtepunt. Ook voor fotografen is het een dankbaar object. Voor mij is het Plein, met zijn bebouwing, een iconische plek in Wassenaar.

EXIF: 1/110 sec F/13 ISO 200 brandpuntsafstand 28 mm

 

Voorschoten, kapel Bijdorp.

Op een Open Monumentendag was er de gelegenheid Bijdorp te bezoeken. Ook de tuinen en het klooster (gedeeltelijk) konden bezocht worden. Een leuke en verrassende ervaring. Ik kan het ieder aanraden als de gelegenheid zich voordoet. Zo’n foto maak ik omdat die hét beeld vormt van het bezoek, want daar begint de rondgang.

EXIF: 1/125 sec F/7.1 ISO 100 brandpuntsafstand 18 mm