Collegereeks Kunstgeschiedenis - De schoonheid van Spanje

16 november 2017, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Voorschoten

Kosten: Leden €10,- / niet-leden €12,50

Een ontdekkingsreis door de geschiedenis van Spanje

Op de eerste avond uit de reeks van 4 colleges Kunstgeschiedenis gaan we op een ontdekkingsreis door de geschiedenis van Spanje met aandacht voor de hoogtepunten van het Romeinse, Romaanse, Moorse en het Katholieke Spanje. Wim Algera neemt U mee aan de hand van prachtige digitale foto's door dit grote land aan de Middellandse Zee, dat velen kennen van een mooie en warme vakanties.

Imposante steden als Merida vormden een schakel op het netwerk van Romeinse wegen in dit grootse rijk. Nadat de moslims een groot deel van het Iberisch Schiereiland hadden veroverd, vluchtten enkele edelen naar het bergachtige noorden van Spanje. Daar ontwikkelde zich het christelijke koninkrijk van Asturië. In Noord-Spanje zijn kerkjes te vinden uit de middeleeuwen. Toen Alfonso II, el Casto, regeerde werd Oviedo de hoofdstad en bisschopszetel van het  sturische rijk. Alfonso II had grootse plannen: de bouw van een paleis en kathedraal in zijn hoofdstad Oviedo. Terwijl in het noorden van Spanje in de middeleeuwen Santiago de Compostela een populaire bedevaartsoord werd (graf van de apostel Jacobus) ontwikkelde zich in het zuiden de Moorse cultuur.

Collegereeks Kunstgeschiedenis

De Collegereeks wordt verzorgd door Wim Algera en omvat vier avonden, die los te bezoeken zijn. Kaarten worden per avond los verkocht:

16 november: De schoonheid van Spanje

23 november: Huis ten Bosch met de Oranje zaal

30 november: Auguste Rodin en zijn "Hellepoort"

7 december:   Kennismaking met de moderne architecten