Collegereeks Zuid-Afrika Oud geleerd jong gedaan

9 november 2021, van 10:00 tot 11:30 | Bibliotheek Wassenaar

Kosten: €20,- voor hele serie (excl. koffie/thee)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een reis langs de Afrikaanse gescheidenis, taal en cultuur

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan streeft naar een maatschappij waarin een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is.
Om hieraan een impactvolle bijdrage te leveren, organiseren ze interactieve seniorencolleges, gegeven door studenten.

In november 2021 organiseert Oud Geleerd Jong gedaan een collegereeks over Zuid-Afrika in Bibliotheek Wassenaar. Tijdens deze collegereeks maak je onder leiding van studente Francine een reis langs de Afrikaanse geschiedenis, taal en cultuur.

Aansluitend op de colleges antwoord op o.a. de vraag waarom deze colleges de kans op dementie verkleinen.

Collegedata: dinsdag 9-16-23-30 november van 10 tot 11.30 uur.

 

Over de verschillende colleges

Het eerste college heeft de titel Zuid-Afrika door de jaren heen. Bij de Zuid-Afrikaanse geschiedenis wordt vaak gedacht aan de Nederlandse kolonies. Maar wist je dat niet de Hollanders, maar de Portugezen voor het eerst voet aan land zetten bij Kaap de goede Hoop? Ook kijken we naar de geschiedenis van vóór de kolonisering, want wie waren nu eigenlijk de oorspronkelijke inwoners?

In het tweede college, Afrikaans, onze verre zuster, gaan we in op de talen van het land, en één taal in het bijzonder. Zuid-Afrika kent officiële landstalen, en wel de gesproken taal Afrikaans is heel nauw verwant aan het Nederlands. We kijken hoe deze taal in elkaar zit en leren wat leuke uitdrukkingen. Zo zegt men in het Afrikaans ‘het zijn maar de oortjes van een nijlpaard’ in plaats van ‘het is het topje van de ijsberg’!

In het derde college, Literatuur in Zuid-Afrika, vertelt Francine je over de literatuurgeschiedenis van het land. We lopen langs enkele belangrijke thema’s van de Zuid-Afrikaanse literatuur, zoals religie, het landschap, moederschap en later het verzet tegen apartheid. Wist je bijvoorbeeld dat het landschap en de boerderijen zo’n grote rol in deze literatuur spelen dat er een eigen genre door is ontstaan: de plaasroman of boerderijroman?

In het laatste college, Samen op weg naar de toekomst, kijken we vooruit. Wat zijn de problemen waar Zuid-Afrika nu voor staat en hoe worden die aangepakt? De nieuwste generatie Zuid-Afrikanen is geboren na de afschaffing van apartheid en staat voor problemen die uniek zijn in de geschiedenis van het land.