Lezing: Hoogsensitiviteit

26 juni 2018, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Wassenaar

Kosten: Leden €5,- / niet-leden €6,-

Wat is hoogsensitiviteit en hoe ga je ermee om door Karen Schröder en Mirjam van Leeuwen

Karen Schröder (Praktijk de Vlinder) en Mirjam van Leeuwen (Praktijk Voor Elkaar) komen in hun praktijken steeds meer kinderen, jongeren en volwassenen tegen die hoogsensitief of hoogstimulatief zijn. Misschien niet verrassend als je bedenkt dat tegenwoordig ongeveer 1 op de 5 personen een aangeboren sensitiviteit heeft voor omgevingsprikkels. Maar wat is het nou precies? Moet je er blij mee zijn of juist niet? Hoe ga je er mee om en hoe herken je dit bij jezelf of je kind?

Tijdens een interactieve lezing gaan zij in op deze en nog veel meer vragen rondom dit thema. Vanuit verschillende hoeken en belevingen kijken zij naar welke invloed hoogsensitiviteit heeft op volwassenen, jongeren,pubers en kinderen in de basisschool leeftijd.

Aan bod komen onder andere vragen als:

Hoe ga je als HSP ouder om met opvoeden? Hoe stel je grenzen, hoe ga je om met een HSP kind in het gezin, hoe ga je om met het feit dat de ene ouder / kind HSP is en de ander niet? Hoe bescherm je je gezin tegen constante prikkels en vraag om actie van de buitenwereld?

Hoe ga je als volwassene (man / vrouw) om met de ontdekking dat je HSP blijkt te zijn? Hoe zorg je voor een optimale vitaliteit, hoe geef je grenzen aan op je werk of in je relatie? Hoe bewaak je je rust?  

Wat is de invloed van hooggevoeligheid op het gevoelsleven van een puber? Weke invloed kan het hebben op schoolprestaties? Wat is de kracht van een HSP puber? Welke zorg kun je hebben voor je HSP puber? 

Hoe ondersteun je een HSP kind thuis en op de basisschool? Hoe deel je de behoeften van je (HSP) kind op school? Hoe leer je je kind om bij zichzelf te blijven en grenzen te stellen? Hoe kun je je kind ondersteunen in de omgang met of het maken van vriendjes? Hoe zorg je voor voldoende rust voor je kind? Hoe blijf je in contact met je kind?

Algemene onderwerpen:

Wisselende vitaliteit

Samenhang tussen HSP en burn-out / depressieve klachten

HSP, ADHD of ASS? Overeenkomsten en verschillen

Tips en adviezen, hoe om te gaan met……