Bibliotheekpraatje Eline den Boer

Gepubliceerd op: 30 april 2020 11:29

Eline den Boer doet meerdere vrijwilligersfuncties in Bibliotheek en Filmhuis Wassenaar. Op deze foto (van voor de coronamaatregelen) staat ze geheel rechts met haar collega-voorlezers in Wassenaar.

Wie ben je?

Ik ben Eline den Boer.

Wat doe je bij de bibliotheek?

Ik doe meerdere vrijwilligersfuncties in de Wassenaarse bibliotheek. Zo kunt u mij kennen als vrijwilliger van het Filmhuis, het voorlezen aan de jeugd op zaterdagochtend en af en toe help ik ook mee in de uitleen.

Ben je nog aan het werk in de bibliotheek?

Nee. Wat een bizarre tijd is dit! Dat werk is nu natuurlijk allemaal tijdelijk gestopt en wat mis is het! Zeker het contact met de bezoekers maar ook het contact met de vrijwilligers en medewerkers onderling. De vanzelfsprekendheid waarmee je normaal even de bieb inliep voor een praatje, om de krant te lezen of even rondsnuffelen tussen de (nieuwe) boeken is helemaal weg. Raar hoor!

Hoe is het je de afgelopen weken vergaan?

Ook mijn gewone werk is op dit moment weggevallen en de dagen lijken nu wel heel erg op elkaar. Ik woon alleen en mijn sociale contacten spelen zich onder normale omstandigheden dan ook vaak buitenshuis af. Even een kopje thee bij een vriendin, lunchen met iemand in het dorp, het zijn kleine normale dingen die even niet meer kunnen. Wat ook heel vreemd en minder leuk is, dat ik niet gewoon bij mijn ouders van 84 en 87 op bezoek kan. Ik doe de boodschappen voor hun, zet het bij de deur en dan praten we door een kiertje even met elkaar! Wat deze tijd dan wel weer met zich meebrengt, is dat ik mijn ouders nu hierdoor vaker zie! Heel kort, dat wel maar waar ze normaal eens per week samen met de auto naar de supermarkt gingen, breng ik nu om de paar dagen de boodschappen op de fiets.

Wat mis je in deze tijd van coronamaatregelen?

Wat ik mis? De kapper! Vandaar dat hier ook geen recente foto van mij staat! Het is natuurlijk niet van levensbelang, maar toch hoop ik dat mijn vaste adresje weer snel open mag en ik ben daar vast niet de enige in! Verder heb ik het hierboven al een beetje benoemd; het vanzelfsprekende en spontane, dat je nu over alle handelingen na moet denken. In de supermarkt, op straat en met familie en vrienden. Ik ben er nog niet aan gewend en hoop dat dat ook niet hoeft!   

Heb je een leuke lees-, kijk-, of luistertip voor anderen?

Als tip zou ik mee willen geven dat de bieb voor iedere doelgroep wel een activiteit heeft opgestart. Een heleboel online natuurlijk, maar met de Boekenservice blijft de mogelijkheid om fysieke boeken te lezen bestaan. Op YouTube staan regelmatig filmpjes van medewerkers die (kinder)boeken voorlezen, kleurwedstrijden, leuke weetjes en handige tips. Neem eens een kijkje!     

Wat neem je mee als deze crisis voorbij is? Wat ga je anders doen?

En wat worden we inventief! Verschillende horecazaken die bezorgservice aanbiedt, de bieb die de Boekenservice en deze Huiskamer heeft geïntroduceerd en natuurlijk alle oproepen om iets te doen voor ouderen, zoals boodschappen of een kaartje sturen. Het lijkt erop dat we aardiger voor elkaar zijn, we hebben geen haast meer, heel veel staat op een laag pitje dus we hebben (soms op afstand) meer tijd voor elkaar. Jammer dat daar dit virus voor nodig is, om de dingen weer in perspectief te gaan zien. Maar als dit allemaal voorbij is (ooit!) hoop ik dat we aardig voor en tegen elkaar blijven en dat gezondheid toch echt belangrijker blijkt te zijn dan geld of status!

Daarom mijn oproep; blijf elkaar ‘zien’ en blijf vooral gezond!