Bibliotheekpraatje Carl Doeke Eisma

Gepubliceerd op: 20 april 2020 11:29

Carl Doeke Eisma is uitleenvrijwilligers bij Bibliotheek Wassenaar. Hoe vergaat het hem in deze tijd van coronamaatregelen?

Wie ben je?

Mijn naam is Carl Doeke Eisma. Ik heb meer dan 40 jaar in het onderwijs gewerkt. Ook heb ik de nodige boeken en talloze artikelen geschreven en dat doe ik nog steeds. In de bibliotheek in Wassenaar zijn enkele van die boeken te vinden. Ik woon samen met mijn vrouw in de buurt van de bibliotheek.
We hebben twee zoons, Marc en Taco. Marc is ingenieur en hij werkt in de haven van Rotterdam en Taco is beeldend kunstenaar.

Wat doe je bij de bibliotheek?

Sinds enkele maanden werkte ik als vrijwilliger in de bibliotheek in Wassenaar. Dat was aanvankelijk wennen en aanpoten. Het duurde even voordat ik het systeem doorhad. Waar staan welke boeken? Na een tijdje ging dat beter en ik deed het graag. Ik werkte samen met Rieneke en daar had ik het wel mee getroffen. Een aardige meid.

Ben je nog aan het werk in de bibliotheek?

Uiteraard op dit moment niet, maar ik hoop in de (verre) toekomst mijn steentje weer te kunnen bijdragen. Als leraar Nederlands vind ik het van groot belang dat kinderen en volwassenen lezen.

Hoe is het je de afgelopen weken vergaan?

De afgelopen weken zijn wonderlijk verlopen. We zien onze zoons en drie kleinkinderen niet meer, dat wil zeggen in het echt. Tot nu toe weigerde ik zo’n telefoontje te kopen waarmee je elkaar kunt zien, Deze situatie vraagt echter om aanpassingen en nu hebben we dan ook wel zo’n telefoontje. Verder is er niet eens zoveel veranderd. Ik kan nog steeds gaan hardlopen en mijn hond uitlaten. Afstand bewaren lukt aardig in dit dorp. Ook het boodschappen doen gaat verantwoord dankzij de medewerking van de mensen die in de supermarkt werken.

Wat mis je in deze tijd van coronamaatregelen?

Het contact met anderen. Zo gingen mijn vrouw en ik met enige regelmaat op bezoek bij enkele mensen die in een verzorgingshuis wonen en dat kan vanzelfsprekend op dit moment niet.

Heb je een leuke lees-, kijk-, of luistertip voor anderen?

Eén van de dingen die je gaat doen is het huis opruimen. Zo kwam ik onder andere boeken tegen waarvan ik niet eens wist dat ik ze heb. Er ligt dan ook een aardige stapel klaar om nog eens gelezen te worden.

Wat neem je mee als deze crisis voorbij is? Wat ga je anders doen?

Niet veel. We leven al redelijk bewust. Of de rest van onze samenleving veel gaat veranderen waag ik te betwijfelen al mag ik het wel hopen. Eens echt zorgen dat de natuur weer een kans krijgt bijvoorbeeld. De grote verschillen in welvaart verkleinen, zodat de armen het  beter krijgen en de rijken minder.