Bibliotheekpraatje Coby Dénis-van der Ploeg

Gepubliceerd op: 6 mei 2020 10:50

Taaldocente Coby geeft online les aan cursisten Taalhuis

Wie ben je?

Mijn naam is Coby Dénis-van der Ploeg, ik ben gecertificeerd
docent Nederlands voor Anderstaligen en ik woon in Leiden

Wat doe je bij de bibliotheek?

Ik geef Nederlands aan tien cursisten met heel verschillende achtergronden.

Ben je nog aan het werk in de bibliotheek?

Ja, al gaat het anders dan anders door de maatregelen in verband met de Corona-crisis, in plaats van face to face in de bibliotheek geef ik nu online les vanuit huis.

Hoe is het je de afgelopen weken vergaan?

In het begin voelde het wat uit m'n comfort-zone om online les te gaan geven. Hoe zou ik dat gaan doen? Het zou te lang gaan duren om te wachten tot de bibliotheek weer open zou gaan, ik wilde toch graag contact houden. Bovendien waren de cursisten zo goed bezig met de taal, het zou jammer zijn als dat zou stoppen! Nu geef ik twee keer per week online Nederlands en dat gaat eigenlijk heel goed. Zo kunnen we elkaar toch zien, al is het via een beeldscherm.

Wat mis je in deze tijd van coronamaatregelen?

Ik mis het persoonlijke contact, de gezellige etentjes en andere afspraken. Ook ga ik graag naar theater en bioscoop, dat zal helaas nog even moeten wachten.

Heb je een leuke lees-, kijk-, of luistertip voor anderen?

Nu het overal zo rustig is, hoor en zie ik meer vogels. Daar wilde ik meer van weten. Zo kwam het dat ik me heb geabonneerd op de gratis online vogelcursussen van de Vogelbescherming, erg leuk!

Wat neem je mee als deze crisis voorbij is? Wat ga je anders doen?

Ik ga verder uitzoeken hoe ik online training kan combineren met klassikale training, wie weet geeft dit weer nieuwe mogelijkheden! 

Als huiswerkopdracht is de cursisten gevraagd een brief te schrijven over hoe het nu met ze gaat. Hieronder een aantal reacties:

Tufan

Hallo Coby,

Hoe gaat het me jou? Ik en mijn familie zijn goed. We blijven altijd thuis.
Onze buurman is overleden aan Corona. Een andere van onze buurvrouw is met de ambulance naar ziekenhuis gebracht. In deze rare tijden is het beter thuis te blijven. 

Ik vind de cursus bij de bibliotheek nuttig voor mij. Thuis studeren is moeilijk voor me. Omdat ik twee kleine kinderen heb. Ze willen altijd met ons spelen.  Dus ik zet de tv aan terwijl ik online de cursus volg. Ik vind online cursus nuttig voor me. Anders kan ik niet thuis zelf studeren. Ik probeer mijn huiswerk te doen. Ik volg ook de gratis online cursus (van Ad Appel) die je me hebt aangeraden. Mijn Nederlands is niet (goed) genoeg. Ik ben dankbaar voor je hulp.

Er een voordeel van thuis studeren zoals je op de foto ziet. Thuis studeren is vrijer. 

Met vriendelijke groet,

Tufan

Lorena

Beste Coby,

Met mij gaat het redelijk goed. Ik was even ziek geweest maar voel me nu weer beter. Gelukkig maar. Het thuis les krijgen vind ik een goed alternatief. Ik mis wel mijn klasgenoten en mijn lerares. Ik ben dankbaar voor deze mogelijkheid om ook digitaal deel te nemen aan de Nederlandse taalklas. Ik hoop jullie allemaal gauw weer te zien in goede gezondheid. 

Groet Lorena

Mürüvet

Hallo,

We zijn thuis vanwege corona. De kinderen zijn blij thuis te blijven maar ze missen hun school en vrienden. Als ze thuis zijn, ben ik heel druk met de kinderen en hun huiswerk. Ze altijd willen iets eten en ik kan soms geen tijd vinden voor mijn huiswerk. Ik moet Nederlands oefenen niet vergeten.
Daarom is het heel nuttig en belangrijk voor mij online les te doen.

Als we geen online les hebben, het zou moeilijk zijn Nederlands te studeren. Met online les ik kan mijn vriendin en lerares zien en praten. Ik voel dat ik moet Nederlands oefenen en huiswerk doen. Het is makkelijk een nieuwe taal te vergeten als je beginner bent.

Online les is een grote kans voor mij. Dank je wel voor het deze kans geven.

Mürüvet 

Rania

Beste Coby, 

Deze periode is heel anders dan normaal voor de hele wereld. Vanwege het corona- virus veranderen de dagelijkse gewoonten.

Sommige mensen hebben er moeite mee maar het bevalt me goed. Elke dag is mijn dag vol. Ik heb veel dingen te doen. Eerst ga ik samen met mijn gezin ontbijten. Dan ga ik mijn huis opruimen.
Daarna studeer ik Nederlands. Dan als het weer zonnig is, lig ik op mijn strandstoel in mijn tuin en geniet van de zon en mooie muziek. Vervolgens ga ik iets lekkers koken. In de namiddag gaan  mijn man en ik een wandeling maken om een frisse neus te halen en genieten we van de natuur.

Het voorjaar is begonnen en alle dieren, vogels, bloemen en planten maken een nieuwe start. Dat vind ik prachtig. Ik heb veel foto's gemaakt. Ik laat ze je
zien. Na twee uur wandeling komen wij terug thuis. Ten slotte kijken we naar het nieuws. Dat is een gewone dag van mij.

Wat betreft de on-line les, vind ik het heel interessant en nuttig. Het is de enige manier om contact met de Nederlandse taal te hebben. Ik wil ook toevoegen dat  jij een lieve, beleefde en behulpzame vrouw bent.
Altijd help je ons met extra oefeningen bijvoorbeeld krant en verbetert onze fouten (uitspraak, grammatica).

Bedankt voor jouw hulp en geduld!!!

Met hartelijke groet 

Rania

Teresa

Hi, gaat  goed bedankt.

Ik ben thuis als al mijn collega’s van de cursus. Helaas kunnen we niet uitgaan, maar thuis er zijn er heel veel dingen te doen. Dus op dit moment heb ik een boek gepakt om te lezen. Daarna kijk ik een film die ik graag wil zien op de Ipad. Een sciencefiction film? Nee, dit vreemde verhaal is vandaag!!

Ik ben al vier weken thuis en, voor de eerste keer begrijp ik het belang van computers. Het belang van allemaal virtuele instrumenten en virtuele realiteit.

Thuis blijven is saai en balen maar, met deze middelen is het mogelijk te overleven zonder zich te veel te vervelen. Dus is het leuk de Nederlandse les te doen en ook aan een sportieve les te participeren. Ik vind online Nederlandse les erg leuk.

Groetjes, Teresa