Landelijk Lenen


 


Landelijk Lenen bij Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar

Hoe werkt het?
Je hebt een geldig lidmaatschap bij je eigen bibliotheek. Deze ‘thuisbibliotheek’ is de bibliotheek waar je betaalt voor het abonnement. 

Neem je bibliotheekpas en een geldig identiteitsbewijs mee naar de gewenste andere bibliotheek. Daar registreer je je en je kunt gebruik maken van de bibliotheek.

Ben je lid van een andere bibliotheek en wil je materialen lenen van Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar? Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar is dan jouw gastbibliotheek.

Als je leent bij Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar, dan gelden de leenvoorwaarden van Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar.

Je levert je geleende materialen vervolgens ook weer in bij Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar. 


Wat is het verschil tussen Landelijk lenen en Landelijk Lenen Light?

Er zijn twee mogelijkheden om boeken bij andere bibliotheken te lenen: Landelijk lenen en Gastlenen.

Wat is het verschil tussen Landelijk lenen en Landelijk Lenen Light?

  • Landelijk lenen is voor leden van bibliotheken die met hetzelfde ledenadministratiesysteem werken, namelijk Wise. Leden van deze bibliotheken kunnen bij één van de andere bibliotheken lenen met hun eigen lenerspas.
  • Landelijk Lenen Light is voor leden van bibliotheken die niet met Wise als ledenadministratiesysteem werken. Bij de gastleenbibliotheek moet dan vaak een gastleenpas aangeschaft worden.

Hoe vraag ik Landelijk Lenen of Landelijk Lenen Light aan?

Neem bij jouw eerste bezoek aan de gastbibliotheek het volgende mee:

  • jouw bibliotheekpas
  • een geldig identiteitsbewijs

De baliemedewerker controleert jouw pas en identiteit en maakt, indien nodig, een bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor je aan. Hiermee kun je meteen materialen lenen in de gastbibliotheek. Bij een volgend bezoek aan de gastbibliotheek heb je alleen nog jouw bibliotheekpas van de gastbibliotheek nodig.Je kunt in de gastbibliotheek ook reserveren en verlengen. En wil je bij meer bibliotheken gastlenen? Dat kan!

Hoeveel materialen mag ik lenen?

Met de bibliotheekpas van Bibliotheek Voorschoten Wassenaar mag je 10 materialen lenen.

  • Bij Landelijk Lenen hangt het aantal af van de leenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Ga hiervoor naar de website van de gastbibliotheek. Bij Landelijk Lenen staat het aantal los van het aantal dat je in jouw eigen thuisbibliotheek mag lenen.
  • Bij Landelijk Lenen Light geldt het maximum te lenen materialen van de thuisbibliotheek. De geleende materialen van de thuisbibliotheek en gastbibliotheek worden bij elkaar opgeteld. Heb je het maximum in jouw thuisbibliotheek bereikt, dan kan je niet elders nog meer materialen lenen.

Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik heb geleend bij mijn gastbibliotheek?

  • Bij Landelijk Lenen ga je hiervoor naar ‘mijn menu’. Je bereikt ‘mijn menu’ door in te loggen op de website van jouw bibliotheek of door gebruik te maken van de bibliotheek Wise app.
  • Bij Landelijk Lenen Light ga je naar de website van de gastbibliotheek en log daar in. De inloggegevens hiervoor heb je ontvangen bij de aanvraag van gastlenen. Als je geen inloggegevens (meer) hebt, kun je die aanvragen bij de gastbibliotheek.

Hoe lang mag ik de materialen uit de gastbibliotheek lenen?

De periode dat je materialen in huis mag hebben, hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek. Je vindt deze op de website van de gastbibliotheek.

Vul in het zoekvenster onderaan deze pagina de plaatsnaam in van de gastbibliotheek. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Via de zoekbalk op de website vind je informatie over uitleentermijnen en overige voorwaarden voor het lenen van materialen.

Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?

Geleende materialen moeten terug gebracht worden bij de bibliotheek waar zij geleend zijn.

Wat kost Landelijk Lenen Light?

In principe is Landelijk Lenen Light gratis. Sommige bibliotheken vragen voor een nieuwe pas inschrijfgeld. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitleen gelden. Dit hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.

Vul in het zoekvenster onderaan deze pagina de plaatsnaam in van de gastbibliotheek. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Via de zoekbalk op de website vind je informatie over uitleentermijn en overige voorwaarden voor het lenen van materialen.

Ik wil mijn abonnement opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen?

Nee, als jouw abonnement bij de thuisbibliotheek eindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.

Moet ik Landelijk Lenen Light elk jaar verlengen?

Het gastleenabonnement is geldig voor een jaar. Daarna moet het verlengd worden. Dit gaat niet automatisch.

Hoe kan ik Landelijk Lenen Light opzeggen?

Ga met jouw bibliotheekpas van de gastbibliotheek naar de balie van de gastbibliotheek. De medewerker kan voor jou de mogelijkheid tot gastlenen stopzetten. In sommige bibliotheken kun je ook digitaal of schriftelijk opzeggen. Voorwaarde is dat je alle geleende materialen hebt teruggebracht en er geen boetes open staan.

Landelijk Lenen Light, hoe werkt het in de praktijk?

Zoek een Bibliotheek bij jou in de buurt