Gastlenen


 


Leden met een abonnement van onze bibliotheek kunnen ook lenen bij een andere bibliotheekorganisatie (ofwel gastbibliotheek). Bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt, studeert, met vakantie bent of anderszins regelmatig komt.

Onze branche gaat met gastlenen met de tijd mee: zoals je met jouw bankpas bij iedere bank geld kunt halen, kun je met jouw bibliotheekpas ook bij andere bibliotheken terecht. 

Neem de meest gestelde vragen hieronder door of laat je nader informeren bij de bibliotheek waar je wilt landelijk lenen of gastlenen.


Wat is het verschil tussen Landelijk lenen en Gastlenen?

Er zijn twee mogelijkheden om boeken bij andere bibliotheken te lenen: Landelijk lenen en Gastlenen.

Wat is het verschil tussen Landelijk lenen en Gastlenen?

  • Landelijk lenen is voor leden van bibliotheken die met hetzelfde ledenadministratiesysteem werken, namelijk Wise. Leden van deze bibliotheken kunnen bij één van de andere bibliotheken lenen met hun eigen lenerspas.Gastlenen is voor leden van bibliotheken die niet met Wise als ledenadministratiesysteem werken. Bij de gastleenbibliotheek moet dan vaak een gastleenpas aangeschaft worden.

Hoe vraag ik Landelijk Lenen of Gastlenen aan?

Neem bij jouw eerste bezoek aan de gastbibliotheek het volgende mee:

  • jouw bibliotheekpas
  • een geldig identiteitsbewijs

De baliemedewerker controleert jouw pas en identiteit en maakt, indien nodig, een bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor je aan. Hiermee kun je meteen materialen lenen in de gastbibliotheek. Bij een volgend bezoek aan de gastbibliotheek heb je alleen nog jouw bibliotheekpas van de gastbibliotheek nodig.Je kunt in de gastbibliotheek ook reserveren en verlengen.En wil je bij meer bibliotheken gastlenen? Dat kan!

Hoeveel materialen mag ik lenen?

Met de bibliotheekpas van Bibliotheek Voorschoten Wassenaar mag je 15 materialen lenen.

  • Bij Landelijk Lenen hangt het aantal af van de leenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Ga hiervoor naar de website van de gastbibliotheek. Bij Landelijk Lenen staat het aantal los van het aantal dat je in jouw eigen thuisbibliotheek mag lenen.
  • Bij Gastlenen geldt het maximum te lenen materialen van de thuisbibliotheek. De geleende materialen van de thuisbibliotheek en gastbibliotheek worden bij elkaar opgeteld. Heb je het maximum in jouw thuisbibliotheek bereikt, dan kan je niet elders nog meer materialen lenen.

Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik heb geleend bij mijn gastbibliotheek?

  • Bij Gastlenen ga je naar de website van de gastbibliotheek en log daar in. De inloggegevens hiervoor heb je ontvangen bij de aanvraag van gastlenen. Als je geen inloggegevens (meer) hebt, kun je die aanvragen bij de gastbibliotheek.
  • Bij Landelijk Lenen ga je hiervoor naar ‘mijn menu’. Je bereikt ‘mijn menu’ door in te loggen op de website van jouw bibliotheek of door gebruik te maken van de bibliotheek Wise app.

Hoe lang mag ik de materialen uit de gastbibliotheek lenen?

De periode dat je materialen in huis mag hebben, hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek. Je vindt deze op de website van de gastbibliotheek.

Vul in het zoekvenster onderaan deze pagina de plaatsnaam in van de gastbibliotheek. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Via de zoekbalk op de website vind je informatie over uitleentermijnen en overige voorwaarden voor het lenen van materialen.

Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?

Geleende materialen moeten terug gebracht worden bij de bibliotheek waar zij geleend zijn.

Wat kost gastlenen?

In principe is gastlenen gratis. Sommige bibliotheken vragen voor een nieuwe pas inschrijfgeld. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitleen gelden. Dit hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.

Vul in het zoekvenster onderaan deze pagina de plaatsnaam in van de gastbibliotheek. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Via de zoekbalk op de website vind je informatie over uitleentermijn en overige voorwaarden voor het lenen van materialen.

Ik wil mijn abonnement opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen?

Nee, als jouw abonnement bij de thuisbibliotheek eindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.

Moet ik elk jaar gastlenen verlengen?

Het gastleenabonnement is geldig voor een jaar. Daarna moet het verlengd worden. Dit gaat niet automatisch.

Hoe kan ik gastlenen opzeggen?

Ga met jouw bibliotheekpas van de gastbibliotheek naar de balie van de gastbibliotheek. De medewerker kan voor jou de mogelijkheid tot gastlenen stopzetten. In sommige bibliotheken kun je ook digitaal of schriftelijk opzeggen. Voorwaarde is dat je alle geleende materialen hebt teruggebracht en er geen boetes open staan.

Gastlenen, hoe werkt het in de praktijk?

Zoek een Bibliotheek bij jou in de buurt