Creativiteit en improvisatie in coronatijd

Creativiteit en improvisatie in coronatijd

Het jaar 2021 begon in lockdown: de Bibliotheek en Filmhuis Wassenaar waren dicht maar de Boekenservice liep als een geoliede machine. Bibliotheek Voorschoten liep zelfs over van de reserveringen: extra tijdssloten werden aangemaakt om alle leden de gelegenheid te geven op korte termijn hun materialen af te halen of in te leveren.

De activiteiten voor kwetsbare doelgroepen mochten gelukkig doorgaan: de Formulierenbrigade, het Taalspreekuur, het Spreekuur Schuldhulpmaatje en Leergeld, en het Digitaal Spreekuur gingen door op afspraak. Ook de Spelletjesmiddag Palaver in Wassenaar ging door.

Spelletjesmiddag ‘Palaver’ voor ouderen

Het afgelopen jaar konden de inloopmiddagen voor veelal ouderen gewoon doorgang vinden. Inloopmiddagen op de vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur en voor iedereen die een spelletje wil spelen of een praatje wil maken. Een vast groepje van gastvrouwen was daarbij beurtelings aanwezig. En een vaste groep van 10 deelnemers, die zich geen vrijdagmiddag liet ontnemen. De overheid gaf voorschriften om deze bijeenkomsten voor kwetsbare ouderen die nog thuis wonen, door te laten gaan. De bibliotheekorganisatie heeft plezierig meegewerkt om dit mogelijk te maken. De onderlinge contacten werden verdiept en de middagen verliepen in een positieve sfeer. Er werden woordspelletjes bedacht en dat gaf weer een geheel andere dimensie aan de bijeenkomsten. Het gaf nog meer samenhang onder de deelnemers.

Vrijwilligers Spelletjesmiddag

Nationale Sportweek Wassenaar – Poëzie brengt je in beweging!

In samenwerking met de projectleider Sportakkoord, organiseerden we in september tijdens de Nationale Sportweek een wandeling door het hart van Wassenaar, voor iedereen die meer wil weten over poëzie en de poëzieroute. De wandelaars verzamelden in Bibliotheek Wassenaar waar Mieke van den Berg vertelde over de Poëzieroute, waarvan zij initiatiefnemer is. Na de wandeling stond de wandelaars een gezonde snack te wachten in de bibliotheek.

Nederland Leest

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers
met elkaar. In november las heel Nederland daarom één boek.
Leden van de bibliotheek konden bij ons gratis afhalen:

•het boek ‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis
•het wandelboekje met twee bijzondere wandelingen door
Voorschoten en Wassenaar om zelf ook op pad te gaan.

Op zaterdag 12 maart 2022 stond een vergelijkbare wandeling
op de kalender langs maatschappelijke organisaties,
toeristische plekken en initiatieven in eigen dorp. De Nederland
Leest actie was in samenwerking met Wassenaar-Voorschoten
Marketing. 

Schrijversmiddag over Wassenaarse families en de Oorlog

In oktober vond in Bibliotheek Wassenaar een bijzondere schrijversmiddag plaats in een uitverkochte filmzaal met als thema ‘Wassenaarse families en de Oorlog’. Op initiatief van schrijver Harry Vogels, schrijver van het boek ‘Schaamte en Trots in Wassenaar’ werden vier lokale schrijvers geïnterviewd over hun boek. Burgemeester Leendert de Lange opende de middag, hij vindt het belangrijk dat de verhalen van Wassenaar in de oorlogstijd verteld blijven worden. Het doel van de middag was om belevenissen en verhalen van de schrijvers met elkaar te delen.

De Groene Kamer is geopend!

Sinds september kan heel Wassenaar terecht in de Groene Kamer in Bibliotheek Wassenaar voor inspiratie en informatie over duurzaam leven. Het is een samenwerking van Bibliotheek Wassenaar en bewonersinitiatief De Groene Meent. De Groene Kamer werd op feestelijke wijze geopend door wethouder Ritske Bloemendaal en Klaas Gravesteijn, directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken. “Bibliotheken zijn veel meer dan een plek waar je alleen boeken kunt lenen”, zo zei hij. “Het is een plek die ruimte biedt voor zelfontwikkeling. En bibliotheken zijn zelf een mooi voorbeeld van de deeleconomie.” Mariska Koning, directeur Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar vulde aan: ”Wij willen met onze bibliotheek de huiskamer van Wassenaar zijn. Een Groene Kamer past daar dan heel goed bij. En het leuke is dat we hier een primeur in Nederland mee hebben! Daar zijn we trots op.” 

GalerieBieb

De exposities waren nét opgehangen en daar kwam de lockdown van half december 2020. Prachtige exposities die niet getoond werden aan onze bezoekers. Gelukkig konden we onze exposanten én bezoekers later in het jaar blij maken, want de bibliotheek bleef vanaf mei altijd open en voor iedereen toegankelijk. Iedereen moet toegang hebben tot kunst!

Online cursussen - Een Leven Lang Ontwikkelen

Begin 2021 lanceerde de Koninklijke Bibliotheek een nieuw aanbod van online cursussen. Dit initiatief biedt bibliotheken de kans om, zeker in deze coronatijd, de dienstverlening rondom persoonlijke ontwikkeling van volwassenen uit te bouwen en de maatschappelijke rol van de bibliotheek te versterken. Wij als bibliotheek doen hier graag aan mee. 160 cursussen op het gebied van communicatie, persoonlijke kracht, taal of commerciële vaardigheden, gratis en op elk moment toegankelijk voor leden.

De online cursussen zijn te vinden op obvw.nl/cursus.

TijdschriftenBieb - Op ieder moment jouw favoriete tijdschrift

Veel van onze leden zijn bekend met de TijdschriftenBieb. De TijdschriftenBieb wordt aangeboden door de Koninklijke Bibliotheek en is gratis voor bibliotheekleden. Met de app krijg je toegang tot een groot aantal tijdschriften op smartphone of tablet. Het aanbod varieert van Ariadne at Home tot Autoweek, van Nouveau tot Vrij Nederland.
Uit het onderzoek van de KB afgelopen zomer bleek dat veel door de app vaker een tijdschrift lezen. De positieve resultaten van het onderzoek gaven voldoende aanleiding om de digitale tijdschriften blijvend aan te bieden. Wij als bibliotheek zijn blij met de TijdschriftenBieb. Zo kunnen we onze lezers laagdrempelig en leuk laten kennismaken met digitaal lezen.
 

De bibliotheek als warenhuis voor de geest

Vorige

Groei en Ontwikkeling

Volgende